info@ simonschrijft.nl

06-28328939

Blog

Laat een schilder schilderen, laat een copywriter schrijven

Een tijdje geleden was men bij een ontwikkelaar van bedrijfssoftware aan het brainstormen over de verkoop hun nieuwste producten. De laatste software stelt gebruikers in staat om hun klandizie volledig door te lichten, aan de hand van statistieken, marktontwikkelingen enzovoort. Je moet er een beetje verstand van hebben, maar deze software is daadwerkelijk goed ontwikkeld en biedt kansen voor elke gebruiker 

Tijd dus om de waar te verkopen. Tijdens het brainstormen kwam een idee naar voren om een brochure op te maken en deze bij de vele bedrijven in de regio te laten bezorgen. Bij een goede respons kan het marktgebied worden vergroot.  

De baas, die tijdens de sessie ook aanwezig was, vond het idee prima en vulde al gauw de ruimte met zijn ideeën. De brochure kon vol met leuke grafieken en mooie plaatjes, de lezer zal snel overtuigd raken.  

Omdat softwareontwikkelaars best veel met computers werken, is het logisch dat de brochure ook online gebruikt gaat worden.  

"Simpel knip- en plakwerk. Daar hoef je niet lang over te doen." vulde de baas aan. Je moet immers het ijzer smeden wanneer het heet is. 

De jonge Justin, die net twee weken werkzaam was bij het bedrijf, vond dat hij er goed aan deed ook iets te zeggen. Met een samengeknepen stem bracht hij voorzichtig: "Moeten we ook iemand zoeken die de tekst verzorgt? Een copywriter, bijvoorbeeld?" 

De baas keek Justin enigszins vragend aan. Na een kleine stilte antwoordde hij: 

"Niet nodig, ik heb mijn basisschool afgemaakt, ik kan ook wel schrijven." 

 Au! Dat komt wel even hard binnen.

 Als iets waarvan je denkt dat je er goed in bent, waarvan je de overtuiging hebt dat je er andere mensen mee kan helpen, wordt gedeclasseerd tot iets wat je op de basisschool al wordt bijgebracht, ja, dat voel je wel.  

Wat doe je zo ongeveer het eerste op de basisschool, behalve per ongeluk in de broek plassen? Verven inderdaad. Terwijl iedereen die een kwast kan vasthouden nog geen schilder is. Schilders doen een opleiding, krijgen ervaring, beunen soms een beetje bij, het zijn echte schilders.  

 

Ik heb het ook wel eens gedaan: Ons hele huis heeft iets van 15 kozijnen en elke zoveel jaar is een nieuwe laag wel nodig. Schuren, vetvrij maken, lakken. Soms wat houtrot verwijderen, vullen. Het is niet echt mijn ding, laten we het daar maar op houden. Maar het resultaat? Ja, de kozijnen krijgen de kleur die ik ze geef. Zijn ze mooi geverfd? Ach, vanaf de straat zie je geen slechte stukken.  

Maar kijk je van dichtbij, dan zie je de haartjes van de kwast wel zitten, dan zie je her en der wat lopers, misschien nog een stukje vergeten tape.  Bovendien duurt het vreselijk lang met mij, dus in plaats van dat ik niets kan doen in de tuin, sta ik op een steiger.  

 

Laat een schilder maar schilderen, laat een metselaar metselen, laat een softwareontwikkelaar zijn software ontwikkelen. Laat een leraar kinderen een goede basis bijbrengen (en er naar betaald krijgen), laat een dominee zijn schapen hoeden.  

Laat een copywriter de meest overtuigende, inspirerende en vloeiende teksten creëren. Laat iedereen doen waar ze goed in zijn. Niet onbelangrijk: Waar men plezier in heeft. Geef iedereen de waardering die men verdient.