info@ simonschrijft.nl

06-28328939

Blog

Voor ik vergeet

Met macht komt verantwoordelijkheid. Daar het geschreven woord nog steeds een machtig wapen is, neem ik de verantwoordelijkheid hier een statement te maken voor Spinvis. Voor wie Spinvis al eens geproefd heeft, je kunt niet ontkennen dat het stiekem wel lekker is, toch? Net Rivella. 

 

Voor de onwetenden: een hommage

 

Ik wil hier niet gaan Wikipedia-en, maar vooreerst is het belangrijk enkele lijnen uit te zetten. Spinvis, Spin voor intimi, bestaat al een tijdje. Erik de Jong liep in de jaren zeventig vorige eeuw al muziek te maken en in de allereerste jaren van het huidige millennium was daar dan Spinvis. Hoewel je denkt dat je rustig ronddobbert op zee, neemt de muziek je mee naar ongekende diepten. Hoewel niet zo diep als de Zeeuwse diepten van Bløf, de teksten zelf zijn nog wel te volgen.

 

Ikzelf heb het debuutalbum op cd thuisliggen, de rest hoor ik via Spotify, maar elke keer verwonder ik me over de combinatie tussen melancholie en absurditeit die in de teksten en muziek te vinden is. De muziek hoort overigens absoluut bij de woorden. Ik kan hier teksten gaan overkalken van bijvoorbeeld Bagagedrager of Voor ik vergeet, maar Spinvis moet je beleven. Live bijvoorbeeld.

 

Eind april verschijnt een nieuw album, Trein Vuur Dageraad. Maar gedurende het jaar is Spinvis aan het touren (29 maart, Stadsschouwburg Groningen).

Doe mij een plezier en zoek hem op. Is het niet live, dan thuis, of in de auto. Neem je tijd te luisteren, te voelen. Laat je verwonderen over de briljante aaneenschakeling van ogenschijnlijke eenvoudige tekst en klanken.

 

Ik benijd de schrijver die momenteeel zonder werk zit, maar binnenkort begint aan zijn eerste boek. Als het op schrijven aankomt, wil ik dat ik hem ben. Ik ken zijn persoonlijke leven niet, dus kan onmogelijk zeggen of ik al zijn kwalen, angsten en tegenslagen ook nastreef, maar de unieke teksten die de vaderlandse muziekindustrie hebben verrijkt, ja, dat wil ik ook.