info@ simonschrijft.nl

06-28328939

Blog

De meesten zijn geworden wat ze toen niet wilden zijn

Ik schrok dus van de vraag. 

"Waarom vraag je dat?" 

Een wedervraag stellen werkt meestal beter dan dat ik direct huilend de kamer uitloop, treurend om mijn falen, zonder dat ik de achterliggende gedachte van de vraag zelf weet. 

"Nou ja, waarom ben je geen brandweerman geworden?"

Mijn gemoedstoestand werd direct stukken beter. Het lag niet zozeer aan mijn prestaties, maar meer aan het feit dat hetgeen ik doe voor hem niet zichtbaar is. Ik schiet geen spinnenwebben zoals Spiderman, ik kan niet vliegen als Superman en ik word nooit zo sterk als de Hulk. Nu had ik aan hem kunnen uitleggen dat de kracht van de pen nog vele malen groter is dan die van het zwaard, het zou geen indruk hebben gemaakt. 

 

Alleen hoe leg je wel uit dat je uiteindelijk bent gekomen tot dit punt in je leven? Vertel je over de keuzes die je maakte toen je aan het puberen was? Toen je geen zin had in leren? Dat je zoveel meer had kunnen bereiken als je maar had doorgezet? Het nummer "Is dit nu later" van Stef Bos vind ik wat dit betreft een zeer treffende. De regel zoals beschreven in de titel van dit stuk zal voor het grootste gedeelte van ons wel zo zijn. Niemand droomt van een baan die niet tot de verbeelding spreekt, of maar weinig aanzien kent. Zelfs bij kinderen.

Wie heeft nu echt zijn of haar kindsdroom vervuld en is daadwerkelijk nu een piloot, zuster, of wat kinderen op jonge leeftijd dan ook maar noemen als toekomstbaan? Degene die het wel is gelukt, ben je er ook gelukkig van geworden? Of blijkt de realiteit anders te zijn dan een jeugddroom?

Ik besloot dat verhaal achterwege te laten. Hij komt er later zelf wel achter dat je uiteindelijk wordt wie je nu al bent.

"Sommige mensen zijn goed in vuurtjes blussen, anderen in mensen verzorgen, weer anderen zijn heel slim, die worden professor en nou ja, ik vind het leuk om te schrijven." 

Weinig reactie, want ondertussen waren zijn blauwe ogen nog niet van de televisie geweken.

"Jij bent misschien later wel een hele goede piloot, of loodgieter. Bouwvakker kan ook nog. Je ziet het vanzelf wel. Want weet je nou al wat je later worden wil?"

"Jawel, ik word boer, brandweerman, politie en ik word baas van de leasewagens."

 

Wat mijn kinderen op latere leeftijd ook gaan betekenen in de maatschappij, goed dan wel slecht, ik zou er nu wel al een boek over kunnen schrijven.